Presserum
Synops Press release Fotos Omtale Kredits
”SÅ HIMMELSK ANDERLEDES”

Ny dokumentarfilm om børn som pårørende

FILMENS SIGTE: ”Jeg elsker ham præcist som han er, men jeg hader, at vores familie er så himmelsk anderledes”. Sådan begrunder 12-årige Rebecka, hvorfor hendes svært handicappede lillebror Jonathan ikke skal med, når familien skal være sammen med andre mennesker. Filmens sigte er at sætte fokus på den sårbare situation hvor børn bliver pårørende, fordi en person i familien er ramt af en betydningsfuld lidelse eller handicap. En situation som for de raske børn rejser en række fælles dilemmaer og problemer. Og selvom ingen familiesituation er ens, og der er forskel på omstændigheder, diagnose og forløb – så giver filmen en følelsesmæssigt stærk og dokumentarisk indsigt i den vanskelige og smertelige livssituation, som disse børn ofte står i.

I beskrivelsen af filmens Rebecka oplever vi hendes følelser af sorg og vrede over manglende tid fra forældrene, fordi den udviklingshæmmede lillebror dræner de fleste af deres kræfter. Der er også skammen over for kammeraterne og angsten for at blive mobbet og måske blive beskyldt for ikke selv at være normal. Og ikke mindst den forbudte følelse af ikke at kunne være disse tanker bekendt. For det er jo synd for Jonathan, og hun elsker ham jo inderligt.

Og hvad er normalt? Svært at vide, når det unormale er det normale i ens egen hverdag. Men angsten for selv at være anderledes – er det ikke lige dét, som gør at en pige som Rebecka nemt kan blive et offer for mobning ? For kan omverden acceptere hendes sårbarhed. Eller kan hun selv bryde den onde cirkel og acceptere at uanset, hvor meget hun end ønsker det, bliver hendes lillebror aldrig rask.

BAGGRUND: ”Så himmelsk anderledes” er blevet til i et samarbejde mellem to forældre, som begge har oplevet, hvor svært det har været for deres børn at vokset op i en familie, der er ramt af et betydningsfuldt handicap eller lidelse. Begge hold forældre har oplevet afmagten og problemerne i forhold til de øvrige søskende. De har erfaret, at dette problemfelt er et overset område, og at der f.eks. næsten ikke findes visuelt materiale om dette emne. Film er udenfor enhver sammenligning det stærkeste medie overhovedet, fordi det som intet andet medie kan gå ind og påvirke alle vores sanser. Samtidig. Billeder af ansigtsudtryk og stemninger, lyde, musik osv.

Derfor ville lige netop en film med virkelige mennesker om denne ømtålelige og følelsesladede situation være indlysende som oplæg til debat for fagfolk og som anledning til samtaler inden for de ramte familier.

BØRN MED SÆRLIGE BELASTNINGER
Søskende til handicappede og psykisk syge børn og unge, er ofte en overset gruppe. Både i samfundet og i de nære omgivelser ja, endda ofte i familien selv. Familiens indsats i forhold til det handicappede barn er ofte så stor, at ingen knapt opdager den krise, hele familien befinder sig i. Og i skyggen kan angst og skyldfølelser let slå rod hos det ”normale” barn.

”Præcist således har min yngste datter oplevet de sidste ti år af sit liv, hvor hun har måtte leve med, at hendes storesøster er psykisk syg. Min yngste datter er nu kommet igennem de mange, store kriser og spørgsmål, som netop teenage-årene byder på. En ”rejse” som filmens hovedperson Rebecka står midt i.

Filmen om Rebecka gav mig en stor mulighed for at omsætte nogle af de erfaringer, jeg som far til et psykisk sygt og et ”normalt” barn har gjort mig. Det sværeste af alt er, at man som forældre kun kan hjælpe til en vis grænse. Både i forhold til det syge barn - og i forhold til de livserkendelser, som søskende selv må igennem. Dette er netop kernen i ”Så himmelsk anderledes”: At vi alle nødvendigvis må komme til en forståelse og accept af de vilkår, som livet har givet os. Også når kærligheden gør ondt. Og når livsvilkår grundlæggende ikke kan laves om - uanset hvor hårdt man kæmper, eller hvor højt man ønsker sig det,

En erkendelse som betyder umådelig meget for hvordan vi bliver som mennesker, og ikke mindst for vores mulighed for at folde livet ud. Bitterhed, indeklemt sorg og mindreværd er følgesvende, som i bogstaveligste forstand indskrænker vor liv. Og for børn med særlige sociale og personlige belastninger er disse problematikker naturligvis skærpede.” (René Bo Hansen, filmens instruktør & medforfatter).

Katarina Boberg, medvirkende & medforfatter har gjort disse erfaringer: ”I 1998 fik jeg og min mand vort andet barn, Jonathan, som blev født med en svær hjerneskade. Efter chok, sorg og mindst 20 forskellige speciallæger havde været involveret, fandt vi, at vor lille dreng var en rigtig solstråle - tilfreds og glad med sit liv, totalt uafhængigt af hvad vi andre så måtte mene om samme. Jeg, min mand og vor datter Rebecka, forelskede os hurtigt i denne lille ubegribelige charmetrold.

De første år reflekterede Rebecka meget lidt over Jonathans handicap. Hun elskede ham over alle bjerge, uden forbehold. Men da hun blev 9 år, kom tankerne, spørgsmålene og problemerne snigende. Det tydeligste var hendes overdrevne omsorg for Jonathan og hendes rædsel for, at der skulle ske ham noget. Rebecka begyndte at spørge, om andre børn også var som Jonathan, eller om der var andre piger, som havde en lillebror præcis som ham.

Vi ledte blandt film og bøger, men fandt meget lidt og slet ingen film, hvor Rebecka kunne finde genkendelse for sine tanker og følelser. Senere efter nogle år, blev Jonathan mere en ”hjemme lillebror”. Hun ville ikke have ham med til idrætskamp, fløjtekoncert, skoleafslutning osv. Så småt indså vi, at Rebecka opfattede sig som negativt anderledes og udpeget p.g.a. Jonathan. Og dér befinder vi os i dag. Min forhåbning er, at andre børn og unge vil kunne identificere sig med Rebecka og forstå, at det anderledes ikke er farligt, at det ikke er synd for nogen, og at vi alle på hver vores måde er anderledes”.

DISTRIBUTION: Filmen er en dansk/svensk samproduktion med støtte fra filminstitutterne i Danmark og Sverige. Produktionen vil foreligge i en undervisnings version på 45 min. samt en TV-version baseret på afsnit. Undertekstning bliver på dansk og norsk. Efter udgivelse den 1. december 2008 kan den købes via filmens hjemmeside www.nordstjernefilm.dk samt via mail: stjernefilm@mail.tele.dk Fra 1. 2. 2009 kan filmen også ses via abonnement på www.filmstriben.dk
Undervisningsmateriale: I løbet af 2010 vil dette blive lagt ud på www.nordstjernefilm.dk som et fælles skandinavisk initiativ omkring børn i ramte familier.

Instruktion: René Bo Hansen – Manus: René Bo Hansen & Katarina Boberg - Foto: Thomas Frantzén – Klip: Leif Kristiansson – Musik: Christian Rønn – Producent: Pimento Film 2008. – Medvirkende: Familien Boberg - Støttet af bla.a: Det danske Filminstitut, Det svenske Filminstitut, Jascha Fonden

 

 

© Nordstjernen Film og TV & Pimento Film och Produktion.