Presserum
Synops Press release Fotos Omtale Kredits

Anmeldelse af filmen ”Så himmelsk anderledes”

Filmen ”Så himmelsk anderledes” yder et værdifuldt bidrag. Den er påtrængende i sin nænsomme ærlighed og vedkommende i sin beskrivelse af, hvad det betyder at have en udviklingshæmmet lillebror. En af filmens forcer er, at der ikke sættes diagnose på lillebrorens handicap; det betyder, at vi alle sammen kan genkende vores børn i såvel søsteren som i broren. En anden force er, at både søster og forældre bliver hørt og set.

Filmen virker ærlig og autentisk; der bliver ikke stukket noget under stolen. Forældre og datter viser stort mod og overskud ved at deltage i en film om så følsomt et emne. Efter at have set filmen sad jeg tilbage med en varm følelse af sympati for såvel forældre som datter – men tænkte, at denne datter i høj grad har brug for et frirum – en søskendegruppe – hvor hun sammen med ligesindede kan komme frem med sine tanker, bekymringer, vrede, sorger og glæder.

Jeg mener, at målgruppen er søskende i aldersgruppen 10+ og deres forældre.

Desuden er filmen velegnet til visning for alle med interesse for mennesker med udviklingshæmning og deres pårørende; sundhedsfagligt personale, sagsbehandlere, pædagoger mfl. Filmen er i sin form debatskabende, så den er oplagt at vise på konferencer, aftenmøder, personalemøder mv.

Jeg kan varmt anbefale filmen.

Pia Schmidt/Bladet Lev


PERSONLIGT UDSAGN TIL ”SIND”

”Så himmelsk anderledes” gjorde et stort indtryk på mig af flere grunde.

Familiens raske datter Rebecka er utroligt rørende både i sin afmagt og i sin kærlighed til sin handicappede lillebror Jonathan. Vi ser alle de store følelser afspejle sig hjerteskærende i hendes unge ansigt. Og vi føler med hende, da begge forældre forlader hendes fløjte-koncert pga lillebroderen. Selv hendes store aften bliver ødelagt af Jonathan. – Skuffelsen er afgrundsdyb.

Via Rebecka får vi følelsesmæssigt direkte adgang til en rask søskendes meget vanskelige og ofte sorgfyldte liv.

Tidligere har jeg faktisk kun tænkt på, hvor svært det må være for forældrene til et handicappet barn. Beskæmmet må jeg indrømme, at jeg før filmen slet ikke havde havde skænket det en tanke, hvor problemfyldt det er for det raske barn i familien.

Dét ved jeg nu. Og jeg er overbevist om, at den film vil være en virkelig øjenåbner og til stor og tiltrængt støtte for uendeligt mange af de berørte forældre og søskende. Samtidig med at filmen vil udgøre et nødvendigt og indsigtsfuldt værktøj for en lang række fagfolk.

Der er simpelthen et vidensbehov for en film som ”Så himmelsk anderledes”.

Mette Knudsen


”Der eksisterer ikke andre film om at vokse op i en familie, hvor et af medlemmerne er ramt af en svær lidelse. Med ”Så himmelsk anderledes” kommer der nu en film på markedet, som vil kunne sætte følelser og diskussioner i gang på et tankevækkende, filmisk velkomponeret, underholdende og lødigt grundlag. ”

Dola Bonfils, DFI


”Hej René
Jeg så den i går, og den tager væsentlige dilemmaer op i forhold til at være barn i en familie, hvor der er en søskende med hjerneskade, og dét at være anderledes og gerne ville være en mere ”normal” familie. Der ligger mange gode vinkler på temaet – mange indgange til samtaler.”

Med venlig hilsen

Pia Løvschal-Nielsen
Marselisborgcentret.


”Hej Katarina!

Jag vill bara kort berätta för dig att många lärare kom fram till mig idag, efter filmvisningen. De var mycket rörda och tyckte att din film var fantastisk! Roligt!”

Hälsningar

Ulla Urde
Skolbiosamordnare, Helsingborgs Stad"Vi kan varmt anbefale filmen til alle, og da ikke mindst til dem, der har problemet direkte inde på livet. Emnet er jo ikke nyt. I familier med et handicappet barn har der til alle tider også oftest været søskende. Men det er ret nyt, at emnet tages systematisk op, og det er os bekendt helt nyt, at en film så direkte tager livtag med det, og kommer så seriøst rundt om problematikken. Mange af filmens rørende, gribende ­ og sjove ­ episoder kan vi genkende fra de undersøgelser af et dagligliv, som CSH publiceret i de seneste år."

Lars Ege, Center for Små Handicapgrupper (CSH)

 

© Nordstjernen Film og TV & Pimento Film och Produktion.